søndag 10. februar 2013

fastelaven








I dag har jeg forsøkt å sanke husmorpoeng ved å lage fastelavensboller! Jeg er nemlig slett ingen bakermester harepus, og tror kanskje dette er første gangen jeg har laget boller siden jeg flyttet ut fra min kjære mor. { Grattis med morsdagen mamma! }

Det ble en gledelig overraskelse, for denne oppskriften var enklere enn forventet og alt gikk lekende lett. Det eneste som er kjedelig er å vente mens deigen hever.




100 g smør
3½ dl melk
1 pk tørrgjær
500 g hvetemel
100 g sukker
½ ts salt
½ ts kardemomme
½ ts bakepulver

1 sammenvispet egg til pensling

Fremgangsmåte - bland de tørre ingrediensene i en bolle, tilsett deretter melk og smeltet smør. Elt sammen til du får en passe fast deig. Dersom du synes den er for klissete, tilsetter du bare litt og litt mer mel. Dekk den til med plast og la deigen heve på et lunt sted til ca. dobbel størrelse.

Bak ut 16 boller og legg dem på bakepapir eller smurt stekeplate. Etterhev under dekke i ca. 25 nye minutter. Forvarm stekeovnen til 250 °C. Pensle bollene med sammenvispet egg og stek i ca. 10 minutter. Avkjøl bollene på rist før du deler dem i to.

Romfyll - visp 3 dl. kremfløte stiv og bland den med 3 dl. ferdig Piano romkrem, eller vaniljekrem om du foretrekker det. Del bollene i to og legg kremen i midten.

Denne kremen blir litt rennende (som på bildet) og jeg har skjønt at om man lager rom/vaniljekrem fra pose, med litt mindre væske sånn at den blir ekstra tykk, så får man enda flere husmorpoeng. Jaja, det får bli til neste år.

Pssst! Det blir ekstra godt med en skje bringebær i tillegg til romkremen!

Ha en finfin fastelavenssøndag ♥



Today we celebrate 'the last day before the fast' in Norway. Noone actually fasts anymore, but this day is still celebraten with these traditional buns + vanilla cream. Yum!

15 kommentarer:

  1. Mmm, så snadder ut :)
    Mann og datter er på fjellet, jeg og sønnen hjemme :)
    Her blir det ikke boller, men finner vl på noe annet kos!

    Ha en flott dag.

    Klem

    SvarSlett
  2. Det så skikkelig godt ut! Og delikate bilder som alltid. :)

    SvarSlett
  3. Nydelige bilder med fristende bakst!! Det er så kjekt å bake! Håper det gav mersmak:)

    Klem Pink lady

    SvarSlett
    Svar
    1. Ja faktisk så gjorde det det! Jeg har alltid vært glad i å lage mat, men akkurat gjærbakst har jeg styrt unna. Har sett for meg at det er så klissete og vanskelig å få til. Men dette gikk jo lekende lett - og skal gjentas!

      Ha en finfin søndag :)
      -Signe

      Slett
  4. Så flink du er! De så jo nydeligde ut da :)

    Ha en fin søndag, og nyt nybakte boller!
    klem Nina

    SvarSlett
  5. Synes det så veldig godt ut, jeg!
    Og den kremen kommer seg;-)
    Boller her også, store og gode:-D

    Nyt resten av søndagen, det skal jeg!

    Klemmer, Rosa

    SvarSlett
  6. Hei og hopp Signe!
    ..Nå er jeg så mett at jeg holder på å sprekke her jeg sitter -ler-
    Har vært i Sandefjord hos mamma idag, og der fikk jeg herlige fastelavnboller med krem :)
    Koselige bilder du viser!

    Håper du har hatt en super fin dag!

    Klem Ida Susanne

    SvarSlett
  7. De så gode ut, takk for oppskrift :)
    Nydelige bilder du viser idag :)
    kos deg videre i kveld!
    klem Mari

    SvarSlett
  8. Ser ikke ut som du er så langt unna bakermester Harepus i alle fall ;) De så skikkelig gode og fristende ut.

    Her vanket det også fastelavensboller i dag.. men da uten krem, så da kan en vel ikke kalle det fastelavensboller ;) Men gode var de, og det ble spist ALT for mye... Holder til langt utpå dagen i morgen ;)

    Fortsatt fin morsdag til deg..

    Marianne

    SvarSlett
  9. Her ble det ingen boller med krem igår, da vi har sykdom i hus, som ikke vil forsvinne.

    Ut fra bildene dine å dømme så det veldig godt ut :)

    Ha en flott uke :)

    SvarSlett
  10. Hihi, så gøy at du tok frem det genet som tydeligvis ligger der. ;) Nydelige bilder - som vanlig.
    PS! Bildet ditt i NIBs utfordring er til å dåne for. Noe så vakkert, Signe!

    Håper du har gode dager. :)

    Klem,
    AW

    SvarSlett
  11. Such a gorgeous morning and a delicious breakfast!

    SvarSlett
  12. Uhmmm, de ser lækre ud dine fastelavnsboller;)

    SvarSlett