torsdag 8. september 2011

hjemmelaget vaniljesukker

Dette må du bare prøve. Jeg tuller ikke. Så lettvint og SÅ godt.
Det er ganske enkelt bare å putte en vaniljestang oppi sukkerkrukka di, med eller uten frø.

Kanskje har du laget noe godt med vaniljefrøene og vet ikke hva du skal gjøre med resten. 
Det var sånn det startet for oss, men nå kjøper vi vanilje kun for å ha i sukkeret.
Godt i vaffelrøra, godt i kaffe, godt i te, godt i alt.
Og lukta når du åpner boksen, mmmm!

Også så sjarmigt med de små vaniljefrøene som ligger igjen nederst i te-koppen,
Skal ofte ikke mer til for å lokke frem et smil!

Ha en toppers torsdag, snart er det jammen helg igjen!
*smil*


Did you ever try to make your own vanilla sugar? Well, you should!
Just put a vanilla bean or two in your sugar box and that's it!

Often you will need only the seeds in some desert and you can use the leftovers in the sugar.
Or do as us and buy vanilla just to put it in the sugar, seeds and everything.
It tastes amazing in coffee, tea, waffles or just about anything.
And the smell when you open the box, mmmm!

And it is just so charming with those tiny vanilla seeds left behind at the bottom of your tea cup.
That is often all it takes to bring out a smile!

Have a great Thursday, soon the weekend is upon us again!
*smile*

26 kommentarer:

  1. Sounds lovely!
    Do you scrape out the pod or just let it sit there?

    SvarSlett
  2. I've been wanting to try it, but I never have! I drink tea every night in the colder months, so this would be a great thing to have!

    SvarSlett
  3. We made vanilla sugar last march I think and have yet to use it. Now that it's pretty much fall I think I shall! Thanks for the reminder :)

    SvarSlett
  4. Hmm det hørtes ikke så dumt ut nei, tror jeg skal prøve det:) Mannen min er kjempeglad i vanilje, så det hørtes ut som en god ide:) Ha en flott dag!

    SvarSlett
  5. Thats such an easy thing to do, it would definately save people the time in buying vanilla essense when baking. I'm not such a fan of vanilla though so don't tend to use it :(

    SvarSlett
  6. Takk for tipset. Skal jeg jammen meg prøve ut ;0)

    SvarSlett
  7. This is just so lovely-I have to try it!

    SvarSlett
  8. Så herlig! :) Og smart, takk for tipset!

    Ha en fin kveld søta!

    KLEM

    SvarSlett
  9. Hei på dæi!
    Dette må jammen mæi prøves! Hørtes himmelsk godt ut:)
    KOs dæi i kveld
    klæm

    SvarSlett
  10. Takk for tipset Signe! Må prøves ut snart:) Ha en fin kveld. Klem, Pernille

    SvarSlett
  11. the picture is delicious too!!
    xo sandra

    SvarSlett
  12. Takk for fiiiint tips!
    "Lenge siden" jeg har vert innom deg nå, så fine innlegg under her også :)
    Du har så himla fin blogg du altså :D

    Klem
    -Amalie

    SvarSlett
  13. well arent you clever. I've never had vanilla sugar but how could it not taste good.

    SvarSlett
  14. Hi dear!
    This sounds so delicious!!!!
    Hugs,
    Yvonne

    SvarSlett
  15. Høres -og ser- godt ut!!!:P
    Nammm!
    Takk for tipset, skal prøve:)
    Klem til deg

    SvarSlett
  16. I couldn't believe the simplicity when I first learned how to do this! Love the homemade one. I'm currently using vanilla beans which I friend bought in Kenya and sent me.

    PS. About the time. Well, it helps now that I'm not working ;-) But I'm maybe going to the university in October to learn Dutch/Flemish. More about that later.

    SvarSlett
  17. Jeg elsker vanilje, det lukter sååå godt!

    SvarSlett
  18. Det var lurt!
    Hørtes veldig godt ut ja:)

    Ha en fin kveld.
    Klem Vivian

    SvarSlett
  19. I do this to it's great I like to add a teaspoon to cream before I whip it - for serving with cake or dessert the vanilla sugar just makes everything taste so yummy.

    SvarSlett
  20. dette er en type 'skap det selv' som er perfekt for søthungrige latsabber som frk kastås...tjihi!

    Må prøves!

    SvarSlett
  21. Mmm I so want to try this now! Sounds wonderful!
    Thanks for sharing those links of those videos where you live. They are amazing! You are blessed to live around such beauty!!

    SvarSlett
  22. Helt enig! Nesten litt magisk ;)

    SvarSlett
  23. I love vanilla sugar!:D


    ***** Marie *****
    allthingsmarie.com

    SvarSlett
  24. Ja det er kjempedeiligt! jeg tar stortsett alltid vare på vaniljestengene etter bruk, tørker dem å bruker dem i sukker. Kan kverne det i en foodprocessor også , så blir det finkornet osm melis! Yum yum

    SvarSlett
  25. Mmm, lenge siden jeg har laget - det er jo så lurt!!
    God helg:))

    SvarSlett
  26. Genialt! Vaniljestang står herved på handlelista :)
    Ha ei flott helg!

    Klem helene

    SvarSlett