tirsdag 4. september 2012

om maling og krig og fred og sånt

I det siste har jeg fått en del spørsmål om maling på mail og i kommentarfeltet. Nå er ikke dette et tema jeg er spesielt kvalifisert til å svare på - men jeg deler gladelig på den spede kunnskapen jeg har tilegnet meg gjennom prøving og feiling *smil*


Forarbeid
Uansett hva du skal male så er det viktig at underlaget er fast (eks: ikke gammel maling som skaller av), rent og tørt. Vask først med en grovrens som tar fett, skyll så med rent vann og la tørke.

Det er også lurt å pusse med et finkornet sandpapir så den nye malingen får godt grep. Bruk korning 150 eller finere. Her er det ikke snakk om å pusse så innmari mye, du skal bare gå over for å matte ned det gamle underlaget. Fjern så slipestøvet før du setter i gang med grunningen.


Grunning
Grunningen kan være helt avgjørende for et godt resultat. Forsøker du for eksempel å male en lakkert dør med helt vanlig vannbasert maling uten å grunne først vil ikke malingen sitte og du kan bare skrape den av igjen med neglen din. Mye bortkastet arbeid og irriterende som fy altså!

Jeg vil nevne det jeg har snappet opp om de mest vanlige typene grunning under her. Er du fortsatt i tvil så spør duden på fargehandelen - det er derfor han er der *smil*

Heftgrunning
Gjør glatte flater malbare. Velegnet til f.eks. laminat, keramiske fliser, glass og lakkert treverk.

Tregrunning
Hefter godt på både ubehandlet og malt tre. Velegnet til f.eks. dører, lister og panel.

Sperregrunning / flekkgrunning
Tregrunning som kan brukes på misfarget og gulnet underlag, og sperrer gjennomslag av nikotin, sot og andre fargestoffer. Den hemmer også gjennomblødning fra kvist på panel. Velegnet til alt av gammelt og misfarget treverk.

Med flere...
I tillegg til disse 3 finnes det en hel haug med andre typer! Jeg nevner i fleng: Kombinert heft- og sperregrunn. Metallgrunning for glatt aluminium, sink og galvanisert stål. Rusthindrende grunning. Oljebasert grunning tilpasset glatte flater som f.eks. fliser på baderom. Grunning til varme overflater som radiatorer osv. osv.

Maling
Når grunningen omsider har tørket er det endelig tid for å begynne å male! Her er det vel ikke så mye å si utenom at du bør velge en fin farge ( duh! ) og du burde tenke gjennom hvilke glansgrad du ønsker å male med.

Høy glansgrad (50-90)
Halvblank til blank. Svært holdbar. Lett å regngjøre. Velegnet til f.eks. lister, fotlister, dører, møbler og vegger på kjøkkenet.
Vær obs på at eventuelle ujevnheter blir svært synlige med en maling med høy glansgrad, så her bør du legge litt ekstra flid i pussing, sparkling etc.

Lav til glansgrad (10-40)
Matt til halvmatt. Ru overflate. Dekker godt små ujevnheter på underlaget. Velegnet til vegger, men kan også brukes på f.eks. lister og møbler.
Vær obs på at en matt overflate kan være litt vanskelig å rengjøre, så tenk deg om to ganger før du maler kjøkkenbordet i en veldig lav glansgrad!


Bryt reglene!
Når alt dette er sagt så bør jeg vel nevne at jeg selv har jeg gått helt i mot alt av profesjonelle råd og valgte å male kjøkkenstolene med en maling som kun har glansgrad 10. Dette fordi
1) Jeg foretrekker en matt overflate. Ganske enkelt.
2) Riktig farge og pris veide tyngre enn praktiske hensyn og varighet. Heller 6 prøvebokser til 59,- pr. stk. enn å sitte igjen med litervis med maling etterpå!

Dermed så må mitt aller beste råd bli at det er lov å bryte reglene! Gode råd og vink er flotters det, men desto viktigere er det vel at vi som skal leve med det blir fornøyd med resultatet? *smil*


Ha en finfin tirsdags kveld, snart er det natt ♥


A great wall of text on painting on request from some of my readers! Phui!

10 kommentarer:

 1. Mange fine tips her :)
  Bli gjerne med på GIVEAWAY inne hos meg!

  Klem ;)

  SvarSlett
 2. Gode tips å ta med seg her!
  Takk!

  SvarSlett
 3. Dette blir så fint atte! Gleder meg til å se resultatet:))

  SvarSlett
 4. This is terrific advice–I'm such a novice when it comes to painting, or DIY projects in general!

  SvarSlett
 5. Kjempefin artikkel i Dagbladets Inne&Ute i dag! Grattis:-)

  SvarSlett
 6. Tusentakk! Skal på handletur i morgen og angripe kommoden: )

  SvarSlett
 7. Hei høpp!

  Takk for mange gode tips!

  Nyt dagen!

  Klem Linda:)

  SvarSlett
 8. mange bra tips! ps:flugger farve har prøvebokser til 25kr stk :-) enda litt billigere! så gøy å se deg i dagbladet!

  ha en fin kveld videre!

  SvarSlett
  Svar
  1. Hoho, takk for tips, det skal jeg sjekke ut! :)

   Slett